KATAFOREZ KAPLAMA UYGULAMASI

     Günümüzde kullanılan kataforez astarları kurşun ve krom içermeyen, uçucu bileşen (organik çözücü) oranı düşük olan, yüksek penetrasyon kabiliyetine sahip malzemelerdir. Sedimentasyon hızı, kuruma ısısı ve sarfı düşük olan kataforez astarı üstün antikorozyon özelliklere ve yağlara karşı dayanıklığına sahiptir.  Kataforez astarların içeriğinde pigment ile dolgu maddelerinden oluşan pigment pastası ve bağıl madde olarak kullanılan emülsiyon halindeki epoksi reçine bulunaktadır. Emülsiyon, boya filmine elastikiyet kazandıran ve direncini arttıran birkaç katyonik (+) polimerden oluşmaktadır. İçeriğinde bulunan bloke edilmiş izosiyanat ise parçanın kurutma fırınından geçişi sırasında boyanın polimerizasyonu sağlamaktadır.

     Kataforez boyamada kullanılan taşıycı sistem işlem gören parçaların aktarımı birlikte enerji verme fonksiyonunu da üstlenmektedir. Bu fonksiyon könveyör üzerinden veya boyanacak parçaya kablo bağlamak suretiyle sağlanmaktadır.

     İşlem gören metal parça, çözünmüş halindeki astar parçacıkların bulunduğu elektrolitik banyosuna daldırılmaktadır. Parçaya bağlanan anot ona negatif enerjiyi yüklemektedir. Banyonun gövdesine bağlanan katod ise çözünmüş astar parçaları aktiv hale getirmektedir. Elektrolitik reaksiyon sonucu pozitif yüklü parçaları negatif yüklü metal parçanın yüzeyine yapışmaktadır. Bu işlem 5-6 dakika sürmektedir.

     Proses esnasında yüksek gerilim bulunan kataforez tankı emniyet tedbiri olarak, tehlikeli olabilecek herhangi bir durumunda otomatik olarak devreye girecek akım kesici sistemle donatılmıştır. St-37 malzemesinden imal edilen kataforez yankın iç yüzeyi yalıtkan malzemeyle kaplanmaktadır.

     Gerektiği durumlarda anotlara müdahale edebilmesi için, bu bölüme giriş sağlanan kapının açılmasıyla, üzerinde bulunan siviç devreye girip sistemin elektrik beslemesini kesecektir. Aynı şekilde, acil stop butonuna basıldığında redresör çalışmayı durduracak ve sistem kapatılacaktır. Akımı kesilen anotların bakımı yetkili personel tarafından yapıldıktan sonra aynı kapıdan çıkış yapıldığında sistem resetlenmektedir ve redresör tekrar devreye girmektedir.

     Kataforez banyosunda bulunan su+boya karışımı en fazla 3 saat statik durumda kalabilmektedir. Kaplamanın kalitesini olumsuz şekilde etkileyecek boya sedimentasyonun önüne geçilmesi amacıyla tanktaki karışımın aralıksız sirkülasyonu sağlanmaktadır.

     Elde edilen kaplamanın kalınlığı ve kalitesi önemli ölçüde kataforez tankında bulunan boya ısısının belirlenen aralığında (28-32°C) olmasına bağlıdır. Tanka verilen elektrik nedeniyle boya ısısının işlem sürecinde artması, ısıyı sabit tutmasını sağlayan ısı kontrol sistemlerin mevcudiyetini gerektirmektedir.

     Bakım ihtiyaçları ve zorunlu halleri için sistemde kataforez banyosunda bulunan çözeltinin aktarılacağı stok tankı öngörülmektedir. Kapasitesi kullanılan boya miktarının yaklaşık %5 üzerinde olan bu tankta bulunan suyun iletkenlik kontrolü devamli olacak yapılmaktadır ve gerektiğinde tanka otomatik olarak demineralize su ilave edilmektedir.

     Kataforez uygulaması sonra yüzeyde mükemmel bir boya tabakasın yanı sıra kohezyon ve adezyon kuvvetlerinin oluşturduğu ve ayrıca kuytu bölgelerde kalması muhtemel boya parça ve tabakaları bulunmaktadır. Bu boyanın geri kazanılması kalite ve üretim maliyeti bakımından ve  ayrıca çevreye zararın engellemesi için gereklidir. Geri kazanma işlemi parçanın yine aynı tank içerisindeki boya-su karışımındaki suyu modüllerde ayrıştırarak askıdaki parçaların yıkama işlemi ile gerçekleştirilmektedir. Kataforez boyası 6 ayda 1 kez yedek tanka alınarak kataforez tank temizliği yapılmaktadır.

Bize ulaşın.

Bize ulaşmak için aşağıdaki formu doldurmanız yeterli. Bilgileriniz bize ulaşır ulaşmaz yetkilimiz sizinle iletişime geçecektir.